Haber

Tayvan lideri Tsai’den Papa’ya ‘Çin ile silahlı çatışma bir seçenek değil’ mesajı

Tayvan’ın Çin ile olan egemenlik çatışmasındaki lideri Tsai Ing-wen, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francis’e gönderdiği mektupta Pekin ile silahlı bir çatışmayı bir seçenek olarak görmediklerini belirtti.

Tsai, Papa’ya Vatikan Devlet Başkanı olarak hitap ettiği mektubunda, Çin ile yapıcı etkileşimin sürdürülmesinin ancak Tayvan’ın özerk demokratik yapısına saygı gösterilmesiyle mümkün olabileceğini vurguladı.

Papa’nın 1 Ocak Dünya Barış Günü mesajında ​​dile getirdiği “savaş virüsünü tedavi etme” ümidini paylaştıklarını belirten Tsai, Tayvan Boğazı’nda barış ve istikrarı savunduklarını belirterek, “Silahlı çatışma kesinlikle bir savaş değildir. seçenek.” sözünü kullandı.

Çin ile barışçıl bir ilişki arzu ettiklerini vurgulayan Tsai, “Tayvan halkının egemenliğine, demokrasisine ve özgürlüğüne saygı gösterilmesi halinde Tayvan Boğazı’nın iki yakası arasında yapıcı etkileşimin sürdürülebileceği zemin oluşturulabilir. ” değerlendirmesini yaptı.

Vatikan, Çin’i temsilen Pekin yerine Tayvan’daki hükümeti diplomatik olarak tanıyan Avrupa’daki tek ve dünyadaki 13 ülkeden biri.

Çin-Tayvan çatışması

Çin’de İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kumintag) güçleri ile Mao Zidong liderliğindeki Çin Komünist Partisi (ÇKP) güçleri arasındaki üç savaştan galip çıkan Komünistler, Çin Komünist Partisi’nin (ÇKP) kuruluşunu ilan ettiler. 1 Ekim 1949’da Çin Halk Cumhuriyeti. .

İç savaşı kaybeden Kumintag üyeleri, 1912’de kurulan “Çin Cumhuriyeti” gücünün Ada’da devam ettiğini iddia ederek Tayvan’a yerleşerek Taipei’de geçici bir hükümet kurdular.

Çin’in kendi topraklarının bir parçası olduğunu iddia ettiği Tayvan, 1949’dan beri fiilen bağımsızlığın tadını çıkarıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki ayrılık ve egemenlik çatışması hâlâ devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu